Telefon +90(232) 464 25 25

Cumhuriyet Blv. No:140/1 Daire:5 Alsancak, Konak/İzmir

Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi"TAVİ"

TAVİ İngilizce Transcatheter Aortic Valve Implantation kısaltması olup aort kapağının göğüs kafesi açılmadan kalp durdurulmadan katater yardımı ile değişimini sağlayan girişimsel bir tedavi yöntemidir.

Başlangıçta sadece ameliyat şansı olmayan hastalara uygulanırken yapılan araştırmalar ve geliştirilen teknolojiler doğrultusunda ameliyatsız kalp kapağı değişimi uygulamaları, ameliyat riski çok yüksek olan hastalar, ameliyat riski orta derecede yüksek olan hastalar ve yakın zamanda da ameliyat riski düşük olan hastalar için de bir seçenek olarak kabul görmüştür.

Dünyada ilk kez 2002 yılında kullanıma başlanmış olup kliniğimizde 2012 yılından bu yana yüzü aşkın hastaya TAVİ işlemi uygulanmıştır.

Aort kapağı, kalpten direkt olarak çıkan ana damarın ağzında yer alan kapaktır. zaman içerisinde aort kapakta meydana gelen kireçlenme yaş almanın bir sonucu olup ileri yaşın (genellikle 70 yaş ve üstü ) bir hastalığıdır. Kireçlenen aort kapak sağlıklı şekilde fonksiyonlarını yerine getirememekte, açılıp kapanmakta zorlanmaktadır. Bunun sonucunda kalpten vücuda pompalanacak kan kapağın dar olması nedeniyle ciddi oranda azalacaktır. Vücuda kanın az pompalanması organların yetersiz kanlanmasına neden olacaktır. Bu nedenle aort kapak darlığı olan hastalarda herhangi bir bulgu vermeyeceği gibi nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılmalar hatta ani kalp durması görülebilir. Bu nedenle tanı ve tedavisi oldukça önemlidir.

Nasıl Tanı konur?

Aort kapak alanı ekokardiyografik olarak (kalbin ultrasonu) ölçülür. Kapak alanının 1 cm2 den düşük olması durumunda ciddi aort darlığı tanısı konur. Tanı sırasında girişimsel herhangi bir işlem uygulanmamaktadır.

Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi Hangi Durumlarda Uygulanabilmektedir?

  • İleri yaş,
  • Daha önce göğüs kafesi açılarak ameliyat olan hastalar
  • Daha önce göğüs kafesine radyoterapi (ışın) tedavisi gören hastalar
  • Genel anestezi uygulanmasının sakıncalı olduğu kişi ve durumlarda
  • Karaciğer, akciğer, böbrek fonksiyonları ameliyat için uygun olmayan kişilerde
  • Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi Nasıl Uygulanır?

    İşlem 12 saatlik açlık sonrası, anestezi hekimi eşliğinde lokal anestezi altında hafif sedasyon (rahatlatıcı ilaç verilerek) yapılmaktadır. Kasık atardamarından girilerek içine yapay kapak yerleştirilmiş bir katater aracılığıyla atardamar içerisinden aort kapağına ulaşılır. Yapay kapağın hizasının uygunluğu anjiyografik görüntüleme ile teyit edildikten sonra o bölgeye yerleştirilir. Böylelikle dar olan aort kapak yerini yapay aort kapağına bırakarak vücuda ve organlara yeterli kanı pompalayabilecektir. Yapay kapağın fonksiyonları anjiyografik olarak kontrol edilir. Daha sonra kasık atardamarına kapama işlemi uygulandıktan sonra bir dikiş ile kasık kapatılır. İşlem yaklaşık 1-2 saat arasında sürmektedir.

    Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi sonrası ne kadar süre hastanede takip edilir?

    Kapak değişimi sonrası 1-2 gün yoğun bakım takibi ile birlikte ortalama hastanede yatış süresi 1-4 gün arasında değişmektedir. Hastaların hareketlenmesi ve gündelik yaşantılarına devam edebilmesi için özel durumlarda fizyoterapistlerden yardım alınmaktadır.

    Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

    TAVİ işlemi sonrası ilk iki hafta ev istirahati önerilmektedir. İşlem sonrası kasıktaki dikiş yaklaşık işlem sonrası 7-10. Günde alınır. Sonrasında duş alınabilir. Hastalarının belli aralarla hekim kontrolüne gelmesi gerekir. TAVI sonrası 1-3-6 aylık kontroller önemlidir. Yapay kapak hastalarının kalp dışı herhangi bir tıbbi müdahale öncesi doktoruna danışılması önerilmektedir.